Specialistii Exonia Holding va prezinta cateva idei care va pot ajuta sa dezvoltati un ambalaj prietenos cu mediul si in acelasi timp accesibil ca si cost. De mai bine de 10 ani, trendul pe piata ambalajelor este de a crea ambalaje cat mai ecologice. Cum facem asta? Ei bine, un ambalaj sustenabil nu poate fi creat doar prin actiuni punctuale ci printr-o serie intreaga de actiuni integrate si gandite ca un intreg.
- In primul rand, trebuie avuta o viziune despre ciclul de viata al ambalajului. Exista instrumente care ii ajuta pe designerii de ambalaje sa inteleaga impactul asupra mediului reprezentat de diferite optiuni de materiale. Spre exemplu, softul de design online COMPASS (Comparative Packaging Assessment) care ii ajuta pe designeri sa aleaga materialele pentru ambalaje in urma unui proces de informare oferit de un ghid video.
- Evalueaza fiecare componenta a ambalajului. Trebuie vazut daca se poate reduce cantitatea de materiale fara a se compromite integritatea ambalajului. Este posibil, spre exemplu, sa puteti reduce cantitatea de material per ambalaj asa cum au facut multi producatori de bauturi racoritoare sau de apa imbuteliata (vezi exemplul Dorna care si-a promovat subtierea sticlei de apa pentru a fi mai ecologica). Un alt exemplu este ambalajul suplimentului Os-Cal al GSK care printr-un design nou economiseste anual 208 tone de hartie, echivalentul a 1440 de copaci.
- Incearca sa-ti faci ambalajul reutilizabil. Spre exemplu, in Costa Rica, Pizza Hut a realizat o noua cutie de pizza care putea fi desfacuta in mai multe triunghiuri pentru a servi pizza pe ele si o cutie mica pentru resturi. Un alt exemplu, KFC, in 2010 a lansat o cutie reutilizabila care poate fi refolosita pentru a incalzi la microunde.
- Ia in considerare alternative pentru ambalajul tertiar al produselor tale. Noi tehnologii si noi masini permit ambalarea mai multor unitati de produs pentru a crea „multi-pack”-uri, paleti, cu consum redus de materiale. Spre exemplu, distribuitorul Unlimited Water Processing a adoptat o tehnologie numita „Nested Pack” ce aranjeaza sticlele intr-un set stabil, care nu are nevoie de suport la baza. Dupa implementarea acestei tehnologii Unlimited Water a redus costul per bax de la 45 centi la 10 centi, iar ambalajul este mai atractiv si pentru consumatori. Noile masini de paletizat optimizeaza utilizarea foliei.
- Ia in considerare schimbari semnificante ale ambalajului. Cel mai clar exemplu in acest sens sunt producatorii de produse de curatare si detergenti. Ei au crescut concentratia formulelor, au redus astfel ambalajul. O alta inovatie in acest sector este aparitia rezervelor de detergent care pot fi rasturnate in ambalajul original.
- Gandeste functii ale ambalajelor atractive pentru consumator. Printre tehnologiile folosite pentru a reduce cantitatea de ambalaj aruncata sunt functiile de reinchidere, functiile care asigura evacuarea intregului produs din ambalaj (astfel incat sa ramana ambalajul curat, pregatit pentru reciclare). Spre exemplu, maioneza Hellman’s Easy Out foloseste un amabalaj non-adeziv pe interior, astfel incat curge pana la ultima picatura.
- Incurajeaza reciclarea. Una dintre cele mai eficiente cai de a prezerva enegia consumata in producerea materialelor pentru ambalaje este reciclarea. Asadar, o companie trebuie sa-si asume si responsabilitatea reciclarii ambalajului in care isi ofera produsul. Se pot initia campanii de responsabilitate sociala care sa incurajeze reciclarea ambalajelor, se pot aloca fonduri unor asociatii non-profit care au ca domeniu de activitate protectia mediului etc.
- Trebuie sa stii de unde provin materialele din care realizezi ambalajele. Aceasta presupune o relatie transparenta intre furnizorul de ambalaje si client pentru a stii exact sursa materialelor. De exemplu, producatorul de jucarii Mattel a infruntat critici aspre din partea Greenpeace pentru ca a fost acuzat ca foloseste ambalaje din carton realizat din padurile tropicale indoneziene. De atunci, Mattel a lansat ambalaje sustenabile.
- Evalueaza sistemul de distributie pentru a salva cat mai mult spatiu. Ambalajul trebuie gandit pentru a minimiza costurile logistice. Spatiul irosit in ambalarea produselor rezulta in exces de materiale, costuri mai mari pentru depozitare si transport. Ambalajele trebuie sa fie cat mai compacte si clientul trebuie sa stie toate informatiile logistice. Spatiul liber dintre componente, din interiorul cutiilor, din paleti, dintre paleti trebuie minimizat pentru a minimiza si impactul asupra mediului.
-
Luati in considerare ambalajele realizate din materii prime regenerabile. De la bioplastic produs din porumb sau trestie de zahar, exista o multitudine de solutii de acest tip.In concluzie, exista o multitudine de parametrii la care trebuie sa va ganditi pentru a alege ambalajul potrivit pentru produsul dumneavoastra. Specialistii Exonia Holding va pot ajuta!