Specialistii Exonia considera ca „Marketingul nu este o batalie a produselor, ci o batalie a PERCEPTIILOR„. Avem cele mai multe motive sa credem ca ambalajele schimba modul cum un produs este perceput in viata de zi cu zi.
Potrivit lui Marty Neumeier, in The Brand Gap „Ambalajul este ultima si cea mai buna sansa de a face o vanzare”. Cand vine vorba de imaginea brandului, ambalajul joaca un rol covarsitor. Considerand ca mai mult de jumatate din achizitii sunt bazate pe emotii, mai ales atunci cand un client nu este decis si trebuie sa aleaga intre mai multe branduri pentru a-si satisface o aceeasi dorinta/nevoie, rezulta ca ambalajul este mai mult decat vital.
Nu este o surpiza ca brandurile care stapanesc arta esteticii sunt pe primele locuri: Apple, Bang & Olufsen, Nike, Ikea, Nokia. Design-ul este ceea ce le defineste si le ofera competitivitate. Aceste companii sunt mai mult decat stapane in estetica produsului, dar si in designul ambalajelor.
Ce se intampla cu oamenii cand sunt pusi in situatia de a alege din sute de produse? Incepem sa comparam, sa ne amintim si sa facem asocieri. Unele campuri din memoria umana sunt rezervate anumitor branduri, care au reusit sa-si „infinga” un stegulet acolo, stegulet care se reactiveaza. De aceea, cand ne gandim la masini sigure ne apare imaginea Volvo, cand ne gandim la racoritoare, ne apare imaginea Coca-Cola, si cand ne gandim la ambalaje ne gandim la…Exonia Holding (cel putin acesta este scopul nostru, de a deveni TOP OF MIND in materie de ambalaje).
Chiar daca consumatorii asociaza un produs cu publicitatea care i se face, cu un prieten care il foloseste sau cu designul ambalajului, important este ca acel produs sa activeze o conexiune in mintea acestuia. Chiar si sacosele de cumparaturi influenteaza perceptia asupra brandului.
S-a concluzionat ca functiile ambalajelor personalizate cu elemente de identitate ale brandurilor au urmatoarele functii:
- Contribuie la reprezentarea pshica a personalitatii brandului;
- Atrage atentia catre un produs specific intr-un spatiu aglomerat;
- Pozitioneaza un produs intr-o categorie de produse specifice;
- Serveste ca si un container protectiv si ofera informatii nutritionale sau instructiuni de folosire;
- Constituie un instrument esential de identitate de brand. Chiar si o culoare specifica poate declansa o asociere cu un anumit brand;
- Diferentiaza un produs de competitori si transmite o poveste;
- Ambalajele sunt folosite uneori si ca suveniruri, obiecte de colectie, sau o sursa de depozitare;
- Cand ambalajul este extrem de inovativ, poate influenta modul cum folosim un produs, schimband chiar pattern-uri de comportament;
- Reflecta nivelul modernismului, creativitatii si al inovatiei pe care brandul il are;
- Unele ambalaje ne-au schimbat pentru totdeauna modul cum privim si simtim un produs dintr-o anumita categorie;
In concluzie, in zilele noastre, ambalajul este sinonim cu stil, utilitate si identitate. Ele definesc un produs. Cu toata competitia existenta, diferentierea fizica este cruciala, daca vrei sa rezisti pe piata. Ambalajele de calitate ofera valoare adaugata produselor, valoare de care brandul beneficiaza. Produsele cu ambalaje personalizate cresc sansa dezirabilitatii produsului, cresc valoarea perceputa a ambalajelor, iar PRODUCATORUL castiga MAI MULT. Clar, o situatie win-win. Furnizorul de ambalaje personalizate remarcabile, EXONIA HOLDING va poate ajuta. Nu ezitati sa ne contactati!