Recent, gigantul Heinz a „debranduit” cateva dintre cele mai cunoscute produse pentru prima data, o actiune ce face parte din campania „No noise”. Practic, pe eticheta sticlei de ketchup sau pe cea a conservei de fasole nu mai apar elemente de identitate.
Faimoasele produse Heinz Tomato Ketchup si Heinz Beanz au acum un ambalaj „dezbracat” de tot ce inseamna elemente vizuale de branding: logo, text, slogan, imagine etc. Sa fi fost un act prostesc sau unul curajos si strategic? Nu au fost realizate decat 557 de produse cu ambalaj fara branding, din care o parte vor ajunge la participantii unui concurs de pe Facebook.
Totusi, ne intrebam: Poti avea succes cu un ambalaj „nebranduit”? Raspunsurile sunt foarte complexe si depind de o multime de factori. Conteaza foarte mult notorietatea brandului (lumea va recunoaste ca este vorba de Ketchup Heinz si fara sa scrie asta pe ambalaj datorita altor elemente de identitate precum forma ambalajului). Consumatorii ar putea recunoaste un brand fara elemente vizuale de branding, ghidandu-se dupa miros, dupa sunet, dupa textura ambalajului etc. Dar in cazul unor produse necunoscute, scoaterea elementelor de identitate pentru a incerca sa iesi in evidenta nu poate face decat mai mult rau.
Totusi este posibil sa fim martori la o noua paradigma in materie de branding pe ambalaje, cel putin pentru companiile foarte mari. Aceste companii ar putea sa renunte la o parte din elemente, simplificand designul si facandu-l identic pentru diferite tari, continente, nationlitati, rase. Brandul nu a mai fi dependent de cuvinte, ci de alte elemente transnationale.
Pentru ambalaje remarcabile contactati Exonia Holding.