Cum sa optimizezi ambalajul pentru MOBILE

Eticheta adeziva pentru sticla de vin postata de Exonia HoldingAmbalajele comunica tot mai mult cu oamenii prin intermediul dispozitivelor mobile si al codurilor QR sau aplicatiilor augmented reality. Anul 2012 a demonstrat deja o crestere a utilizarii telefonului mobil in timpul shopping-ului, ceea ce determina tot mai multe branduri sa gandeasca o strategie de MOBILE on pack. Potrivit unui studiu realizat de PRS, din 1450 de cumparatori chestionati, 54% detineau un smartphone, si 76% dintre acestia le si foloseau in timpul cumparaturilor.

Daca in prima etapa, se foloseau pe ambalaje QR code-uri care odata scanate te trimiteau pe un site intreg cu produse, liste de specificatii si mult scroll, acum marketerii specializati pe packaging au invatat ca un consumator nu ofera mai mult de 8 secunde unei aplicatii lansate prin scanarea unui cod. Cu alte cuvinte, informatia trebuie sa fie foarte concentrata, foarte atractiva, foarte targetata si foarte functionala.

Iata cateva sfaturi pentru a optimiza un ambalaj pentru mobile:

  • Stabileste obiective clare. Aplicatia pe care o deschide consumatorul prin scanare trebuie sa faca ceva. Daca in trecut putea fi si un site de prezentare, acum acestea sunt relativ depasite. Este mult mai atractiv un concurs, de exemplu. Si, de fapt, ce se doreste prin aplicatie: cresterea brand-awareness-ului, crearea unei baze de date,  loializarea?
  • Ceea ce construiesti este mai mult pentru consumator decat brand. Adica, trebuie sa oferi consumatorului informatie relevanta pentru el. Ca exemplu, Heinz a utilizat o aplicatie care atunci cand se scana un ketchup oferea si o lista de retete.
  • Aplicatia care apare dupa momentul scanarii trebuie sa fie cat mai simpla, cu cat mai putin sau chiar deloc scroll, si din maxim 5 click-uri, consumatorul sa inteleaga despre ce este vorba in aplicatie.
  • Testeaza codul inainte de a fi imprimat pe ambalaj. Codul trebuie testat cu diverse dispozitive mobile, care functioneaza pe diverse sisteme de operare.
  • La nivel de ambalaj, QR-code-ul trebuie sa fie vizibil, mare, scanabil. Multe branduri au gresit integrand foarte bine codul in interiorul design-ului, si astfel nu mai era remarcat de consuamtori. Dimpotriva, specialistii recomanda un cod care iese din design-ul produsului, astfel incat sa atraga atentia.
  • Promoveaza existenta aplicatiei si a codului pe ambalaje prin alte mijloace: offline, online, social media etc. Consumatorilor trebuie sa li se spuna, sa li se arate, sa li se explice chiar cum pot accesa acele QR-code-uri pentru ca ele sa aiba rezultatul scontat.
  • Daca in trecut erau suficient de interesante aplicatiile amuzante, de tipul „bancul zilei de la brandul x” acum, tot mai multi oameni doresc daca tot pierd timpul cu scanarea codului de pe ambalaj, sa obtina intr-un mod atractiv informatii care sa ii ajute la cumparaturi, care sa ii ajute sa aleaga mai bine, sa economiseasca bani, sa le faca viata mai usoara.

Acest articol v-a fost oferit de specialistii Fabricii De Ambalaje Exonia Holding.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.