Generaţia Y sau „Millenials” este generaţia celor născuţi între 1980-2000, o generaţie cu totul şi cu totul specială, care nu se lasă uşor abordată sau convinsă de strategiile de marketing. Totusi, ce anume poate convinge persoanele din acest segment? Pot ambalajele să-i atragă si să-i convingă să cumpere anumite branduri?
Cu vârste până la 35 de ani, si trăind o bună parte a vieţii în perioada de trecere dintre milenii, generaţia Y este una foarte informată, dar şi foarte critică. Cum poţi convinge o persoană din generaţia Y prin intermediul ambalajului, că un produs anume merită a fi cumpărat? Iată câteva sfaturi de la unii dintre cei mai mari producatori de ambalaje din România:
Generaţia Y este conştientă de valoarea reală a produselor. Beneficiind de multe surse de informare şi de posibilitatea de cumpăra de la concurenţă, produsele sunt foarte bine evaluate în ceea ce priveşte raportul calitate/preţ. Generaţia Y este sensibilă la acest raport deoarece a trecut prin perioade de recesiune. Design-ul ambalajelor este foarte important, necesar, dar bineînţeles nu şi suficient pentru a declanşa o achiziţie. Ambalajul trebuie să arate bine, să fie atractiv, dar acesta nu trebuie să fie singurul punct forte al produsului.
Generaţia Y este oarecum atentă la mediul înconjurator. Dacă produsele pot fi ambalate în materiale reciclabile sau reutilizabile, acest lucru este privit ca un atu de către potenţialii cumpărători. Generaţia Y tinde să recicleze, să sorteze şi să conserve energia.
Generaţia Y nu este foarte loială brandurilor. Conform cercetărilor, persoanele din acest segment sunt mai degrabă interesate de reduceri şi tind să oscileze şi să migreze de la un brand la altul. Un recent studiu online realizat cu persoane cu vârste între 18 şi 34 de ani, arată că 60% din cei intervievaţi ar alege un alt produs decât brandul pe care îl cumpără uzual, dacă aceasta le-ar aduce o economie la buget. Pentru generaţia Y, prezenţa unui brand cunoscut pe un ambalaj nu este neapărat o dovadă a calităţii. Brandurile trebuie să demonstreze calitatea prin toate aspectele produsului.
Reprezentanţii acestui segment de piaţă işi doresc ca experienţa de cumpărare să fie una interesantă şi personală. Ambalajele trebuie să fie permanent adaptate, în funcţie de campanii, de sezon, să aibă informaţii complete despre produs, şi să implice cumpărătorul prin campanii, concursuri, facilitate prin intermediul ambalajelor. Pentru generaţia Y, ambalajul trebuie să fie fresh şi relevant, perfect adaptat nevoilor acestora.
“Generaţia Y işi doreşte să participe, să fie implicată direct în procese. Ei se aşteaptă să fie consultaţi, întrebaţi sau chiar puşi să-şi creeze singuri ambalajele, motiv pentru care în ultimul timp au avut success concursurile de design de ambalaje. Oamenii doresc să ofere feedback şi acest feedback să fie ascultat de reprezentanţii companiilor. Ambalajele trebuie concepute gândindu-ne în primul rând la consumatori” a declarat Tiberiu Stoian, manager executiv la fabrica de ambalaje Exonia.