Nu sunt bani de publicitate? Foloseste gratis ambalajul produsului tau!

O mare parte din publicitatea pe suporturi traditionale este inutila din mai multe motive: fragmentarea excesiva a pietei, refuzul publicului de a primi mesajul publicitar etc. Cu decenii in urma John Wanamaker spunea: „Jumatate din banii pe care ii cheltui pe publicitate sunt irositi; problema e ca nu stiu care jumatate”. Aceasta este o problema destul de mare pentru toate companiile, dar mai ales pentru cele cu bugete de marketing restranse. Tocmai de aceea ambalajul poate si ar trebui sa devina o solutie. Publicitatea ii atrage pe consumatori la retaileri, dar ambalajul incheie afacerea in cele din urma. Cercetarile arata ca multi consumatori fac achizitii spontane.

A.G. Lafley, fost CEO Procter & Gamble, spunea ca exista un „moment al adevarului” in procesul de achizitie. Se referea la acele secunde in care consumatorul scaneaza rafturile, vede ambalajele, determina daca brandul intampina asteptarile sale si decide daca sa cumpere sau sa treaca la un produs concurent. Lafley spunea ca designul produselor si ambalajelor conteaza foarte mult in procesul de decizie. Ambalajul comunica intr-o forma vizuala si verbala si il poate indruma pe consumator sa faca achizitia, sau nu. Se ridica astfel o intrebare: De cate ori consumatorii cauta un brand anume intr-un magazin, datorita publicitatii care i se face, iar apoi se razgandesc in favoarea altui produs  la fata locului datorita unui ambalaj mai interesant care incurajeaza interactiunea si asigura o experienta de brand mai satisfacatoare?

Branduri internationale care folosesc cu succes ambalajul pentru a-si face publicitate: Annie’s Homegrown, Frontera, Green Toys Inc. , Method Home.

Frontera, spre exemplu apartine lui chef Rick Bayless, specializat in bucataria mexicana. El a realizat o extensie de brand de la faimosul restaurant din Chicago „Frontera Grill” pentru noile specialitati mexicane pe care le comercializeaza: Frontera tortilla chips  bazate pe retete autentice. Chips-urile sunt produse manual in loturi mici din ingrediente fresh. Dar cum se poate comunica acest lucru pe ambalaj fara publicitate? Mai ales cand concurezi cu branduri ultra-cunoscute?

Ambalajul Frontera este unic ca si brandul insusi. Identitatea de brand transfera caracteristicile lui chef Bayless’s asupra produsului: calitate inalta, gastronomie. Cuvintele „100% natural” sustin brandul. Motive antice mexicane sunt imprimate, iar prin ele se poate vedea produsul. O sigura fraza subliniaza ca produsul este „Authentically Mexican, handmade, taqueria style”.

In concluzie, ambalajul acestor branduri comunica simplu si onest, nefiind vorba de aglomeratie. Un limbaj vizual si verbal unic comunica despre brand la fel de eficient ca oricare alta forma de publicitate bazata pe media. Mai mult, ambalajul comunica exact la raft, in momentul cand consumatorii se decid.

Sursa aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.