Romanii vor primi vouchere pentru ambalajele pe care le recicleaza

International Recycling Symbol 32px|alt=W3C|li...

S-au lansat in lanturile mari de magazine aparate speciale pentru colectarea deseurilor. Cetatenii primesc vouchere cu 5 bani/obiect reciclat pe care pot sa le foloseasca la cumparaturi. Aparatele pot recicla PET sau doze de aluminiu.

Acordul voluntar privind prevenirea generării de deşeuri de ambalaje şi îmbunătăţirea colectării şi reciclării a fost semnat luni, la Ministerul Mediului, între reciclatori, retaileri şi minister, în prezenţa premierului Victor Ponta. Acordul prevede că reciclatorul va achiziţiona şi va pune la dispoziţia retailerilor aparatele de colectare de PET-uri şi aluminiu, în timp ce retailerii vor acoperi valoarea voucherelor prin reduceri la cumpărăturile făcute în magazin.

Ministerul Mediului contribuie si el prin eliminarea celor 16%, reprezentand  taxa pe venit pentru primirea deseurilor din ambalaje returnate prin automate de colectare si prin eliminarea taxei de 3% pentru dozele din aluminiu.

Un astfel de aparat costa 20.000 de euro, suma la care se adauga costurile de intretinere,  atingand un total de 30.000 de euro. Operatiunea este comerciala si nu se apeleaza la Fondul pentru Mediu sau fonduri europene.

Pana in prezent, timp de 2 ani, au functionat in cadrul unui proiect pilot desfasurat in Pitesti 5 astfel de aparate care au colectat 60.086 de PET-uri si 21.731 de cutii de aluminiu într-o luna, potrivit Green Group.

Guvernul este dispus sa subventioneze partial, costurile autoritatilor locale pentru aceste aparate, a declarat premierul Victor Ponta pentru ca, pana si premierul nu-si mai doreste sa traiasca in „tara PET-urilor”.

Exonia Holding saluta pe aceasta cale initiativa de a instala aceste aparate. „Daca actionam ca o echipa, ma refer aici si la producatori si la retaileri si la furnizorii de ambalaje si la autoritati, cu siguranta vom rezolva treptat problema poluarii cu PET-uri. Aceasta initiativa trebuie sustinuta si promovata pentru ca toata lumea are numai de castigat” a declarat Tiberiu-Paul STOIAN, manager executiv Exonia Holding.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.