Potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie, mai mult de 80% din consumatori au afirmat ca ambalajele ii determina sa faca alegeri alimentare nesanatoase, conducandu-i la obezitate.
Studiu TNS comandat de Trace One mai arata si ca 65% din consumatori admit ca ambalajul si etichetarea au impact asupra deciziilor de achizitie. Aceste 2 rezultate sunt dovezi si avertizari in acelasi timp asupra influentei ambalajelor. Ambalajul este foarte important pentru producatori si retaileri, dar poate fi folosit pentru rezultate bune sau mai putin bune (precum problema obezitatii).
Potrivit studiului, in ciuda faptului ca femeile sunt considerate mai preocupate de problema sanatatii, ambele sexe au acordat importanta egala rolului ambalajelor in problema obezitatii nationale. Diferentele cele mai mari au fost inregistrate intre respondenti cu varste semnificativ diferite.
Grupul tinerilor cu varste intre 16 si 34 de ani considera intr-o mai mare masura ca ambalajele influenteaza achizitiile lor. 75% din cei cu varsta intre 16 si 24 de ani si 76% din respondentii cu varsta intre 25 si 34 de ani afirma acest lucru. Studiul sugereaza ca ambalajul are o influenta mai mare asupra tinerilor consumatori, si ca acest grup este mai predispus la alegeri nesanatoase daca ambalajele sunt neclare, imprecise sau chiar inselatoare. Pe de alta parte, doar 47% din grupul cu varsta intre 55 si 64 de ani a pretins ca este influentat de ambalaje.
Studiul dezvaluie ca informatiile nutritionale si informatiile despre dozele zilnice recomandate afisate pe ambalaj in moduri diferite de la un produs la altul, ii face confuzi pe cumparatori si ii determina sa considere ca citirea lor e un proces prea lung si plictisitor.
Astfel, 85% dintre consumatori isi doresc sa existe un format standard in ceea ce priveste informatiile nutritionale care sa fie clar, simplu si precis. Studiul mai releva si faptul ca exista anumite grupuri de consumatori afectate de lipsa detaliilor si acuratetii in ceea ce priveste informatiile de pe ambalaj. 69% dintre respondenti afirma ca persoanele ce sufera de alergii sunt mai afectate atunci cand cum achizitioneaza alimente. Acestia nu gasesc produse pe piata pentru ca producatorii isi iau masuri de precautie si introduc afirmatii precum „Poate contine urme de …”
Studiul concluzioneaza ca pe langa legatura dintre ambalaje si sanatatea natiuni, pentru retaileri, competitia nu se desfasoara doar la nivelul pretului. Ambalajele sunt diferentiatori cheie intre branduri si ii pot ajuta pe retaileri sa-si demonstreze calitatea produselor.
„Furnizorii de ambalaje au responsabilitatea de a-i consilia pe producatori sa afiseze informatii cat mai acurate, transparente si complete pe ambalajele in care vin produsele pe piata, dar, pana la urma, decizia legata de ce scrie pe ambalajul respectiv apartine clientului. Noi ne asumam uneori si munca de consilier in probleme de etica” a declarat Tiberiu-Paul STOIAN, manager executiv Exonia Holding.