Shopping-ul are multe fete: de la magazine, la e-commerce si s-commerce

Cu ocazia Black Friday si apoi a sezonului de cumparaturi de iarna, tot mai multi retaileri si tot mai multe branduri incearca sa valorifice la maxim potentialul oricarui canal: fie ca este vorba despre „in store experience” aici intervenind ambalajele si alte materiale de marketing la punctul de vanzare (POS materials – point of sale materials), ori despre site-ul companiei, social media, etc.

O mica retrospectiva a shopping-ului

Cuvantul „shopping” este originar din termenul din engleza veche „sceoppa”, care insemna atunci ce inseamna si acum: procesul de a face achizitii. Ca si fenomen social se crede ca shopping-ul a aparut in Imperiul Roman dupa in jurul anilor 150 era noastra. S-a gasit chiar si o lista de cumparaturi din acea perioada. De la tarabele de la marginea drumului si pana la supermarketuri si mall-uri uriase…n-a fost decat un singur PAS.

Incepand cu anii 90, internetul a schimbat si modul cum facem cumparaturi. Pionierii shopping-ului online Amazon si eBay s-au lansat cand doar 1% din populatia globului utiliza internetul…si iata unde au ajuns. In timp ce marketerii au dezbatut prapastia dintre comert normal (cu sediu fizic) si comert online, un nou concept a aparut: SHOWROOM-ul. Showroom-ul ofera o experienta reala „in store”, iar cumparatorii pot sa revina la casele lor si sa-si comande produsul online.

Odata cu aparita Facebook a mai aparut un termen: f-commerce. Dezbaterea despre eficienta Facebook ca si platforma de retail este inca in derulare. Dupa Facebook, tot mai multe „social media” au aparut. Una care capata tot mai multa influenta este Pinterest care ofera oamenilor posibilitatea de a promova voluntar produse sau servicii. Apare astfel s-commerce (social commerce) o forma de comert prin care oamenii VOR sa promoveze anumite produse si promotii- un exemplu perfect de „digital word of mouth”

Asa ca…ne putem intreba…SHOPPING-ul obisnuit o sa dispara?

Statisticile si un numar de cercetatori care studiaza comportamentele de consum arata ca  NU! Chiar daca au aparut atat de multe variante de a cumpara acelasi lucru, se pare ca in perioada 2002-2011 conform studiilor expertilor J.P.Morgan’s rata de crestere a comertului traditional este de 200%.

Conform studiului cantitativ realizat de Fitch in 7 tari precum Brazilia, Rusia, India, China, Marea Britanie, USA si UE care a intervievat 7250 de persoane s-a descoperit ca:

  • Majoritatea cumparatorilor vor sa aiba experiente in-store (54% prefera acest lucru, pe cand doar 7% prefera s-commerce-ul).
  • Majoritatea oamenilor vad cumparaturile traditionale in magazin ca pe o placere (47%)
  • Studiile mai arata ca desi majoritatea oamenilor vor in continuare sa cumpere din magazine fizice, totusi vor o experienta putin schimbata. Astfel a aparut conceptul Store 3.0, un concept care imbina avantajele magazinului fizic cu cel virtual. Astfel poti interactiona senzorial cu produsele, poti sa analizezi mai atent produsul, poti vedea ambalaje diferite care indeplinesc functii diferite, poti sa manevrezi produsul si, in acelasi timp poti sa te bucuri de experiente precum: dai share/like la ce produs ai cumparat, il adaugi in lista de pe Pinterest, scrii un Tweet etc.

Totusi, oricat de multe s-ar schimba, Exonia Holding constata ca nu se poate fara…AMBALAJE! Chiar daca vorbim de comert online sau fizic, ambalajele sunt necesare si in acelasi timp reprezinta un avantaj diferentiator intre produse din aceeasi categorie. Fabrica de ambalaje Exonia Holding ofera solutii complete pentru o experienta completa a cumparatorilor in magazin: de la ambalajele in care vin produsele pana la sacosele cu care pleaca cumparatorul din magazin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.