Ambalajul – rol crucial in mixul de marketing

Pretenti ale consumatorilor legate de ambalajeAmbalajele au un rol foarte important in mixul de marketing. Ele pot fi un criteriu de stabilire a preturilor, un criteriu in definirea caracterului unor noi produse, un instrument pentru a crea identitate de brand si impact la raft.

Studiile realizate de IRI (Information Resources Inc.) arata ca toti cumparatorii apreciaza si chiar doresc sa fie stimulati in procesul de luare a deciziei atunci cand stau in fata unui raft. De multe ori, potrivit studiului, consumatorul accepta mai degraba aceasta forma de comunicare, decat alte forme de comunicare (precum reclamele). Consumatorul este nerabdator sa fie informat, ispitit si rasfatat atunci cand sta in fata unui raft.

Top  pretentii legate de ambalaje pe care le au consumatorii

Desi consumatorii sunt satisfacuti de ambalajele existente pe piata, totusi toti doresc ambalaje inovative, remarcabile cu design creativ si, potrivit studiului, SUNT DISPUSI SA PLATEASCA MAI MULT pentru un astfel de ambalaj.

  1. Ambalajele trebuie sa fie remarcabile, atractive. Un ambalaj distinctiv si care „ia ochii” este de preferat mai ales in ochii tinerilor care raspund pozitiv la astfel de ambalaje. Orice ambalaj se remarca in  mediul competitiv monoton, orice ambalaj care surprinde obtine punctaj maxim din partea consumatorilor.
  2. Design, forma si culoare. Scopul oricarui ambalaj creativ este de a atrage atentia consumatorului la locul de vanzare. Estetica si atractivitatea sunt caracteristici distinctive si sunt chiar esentiale pentru gama ambalajelor pentru produse cosmetice sau produselor de lux din orice categorie. Consumatorilor le place sa cumpere produse cu design agreabil, chiar decorativ.
  3. Functionalitate. Aspectele functionale sunt baza unui ambalaj de succes si, bineinteles, pentru un produs de succes. Cele mai apreciate sunt ambalajele speciale pentru protectia aromelor, ambalaje responsabile fata de mediu si ambalajele care se folosesc usor (atat la folosire cat si la depozitare). Sistemele de inchidere, portionarea, fereastra pentru a vedea produsul prin ambalaj, TOATE tin de functionalitatea unui ambalaj si sunt apreciate de catre consumatori.
  4. Inovatie. Noutatile au un appeal foarte puternic. Un ambalaj inovativ poate face dintr-un produs banal un produs „nou”. Solutiile inedite stabilesc trenduri si cresc vanzarile.
  5. Materialul. Este foarte important pentru consumatori, nu doar pentru producatori. Sustenabilitatea , usurinta de a-l composta, sunt aspecte esentiale ale unui materiale pe placul consumatorilor. Probabil cele mai agreate ambalaje sunt acum ambalajele flexibile. Cu o cantitate minima de material folosit, cu o amprenta minima asupra mediului, ambalajele flexibile sunt potrivit studiilor „solutia perfecta”.
  6. Comunicare eficienta. Ambalajul este un mediu credibil la punctul de vanzare si este consultat din proprie initiativa si intens. Ceea ce inseamna ca ambalajul este un mijloc de comunicare care se apropie foarte mult de consumatori, probabil mai mult decat orice alt mijloc.
  7. Multisenzorialitate. Daca te apropii de consumator apeland la mai multe simturi ale acestuia, ai o mai mare sansa sa-i atragi atentia, sa-i stimulezi interesul de a cumpara. Ambalajele care pot fi simtite, mirosite, privite si auzite sunt preferatele consumatorilor. Sunt dispusi chiar sa plateasca mai mult pentru aceasta multisenzorialitate.
  8. Potrivirea cu produsul. Consumatorilor nu le place sa fie pacaliti. Un ambalaj premium trebuie sa ascunda un produs premium. Asadar, calitatea produsului este comunicata prin ambalaj si nu doar prin promisiunile scrise pe ambalaj. Un design de ambalaj trebuie sa fie coerent cu produsul, iar consumatorul este convins de aceasta COERENTA!
  9. Beneficii aditionale. Povestea unui ambalaj de succes nu se termina odata cu consumarea produsului. Eforturile de a realiza un ambalaj care poate fi folosit si dupa ce produsul s-a consumat sunt rasplatite de consumatori.

Specialistii Fabricii de Ambalaje Exonia Holding cunosc cel mai bine pretentiile consumatorilor vis-a-vis de ambalaje si va pot consilia sau chiar va pot realiza cele mai atractive design-uri de ambalaj.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.