Ambalajele care apeleaza la toate simturile cresc sansa ca brandul sa fie remarcat si chair cumparat.
Odata realizat designul vizual si aduse pe acest design elementele de identitate, ambalajul e gata. Oare sa fie asa? Multi ar mai adauga ca trebuie o intreaga poveste construita in jurul ambalajului, trebuie o integrare a acestei povesti pe mai multe canale. Dar chiar si asa…este DESTUL?
Pe o piata competitiva, cu consumatori din ce in ce mai sofisticati, este nevoie si de alte elemente la un ambalaj care sa atraga atentia in cateva secunde si sa-l convinga sa faca achizitia. Impactul vizual este responsabil pentru achizitie in 58% din cazuri, potrivit specialistului in branding Martin Lindstrom. Totusi, si celelalte simturi sunt importante. Potrivit lui Lindstrom, mirosul este foarte important, convingandu-ne in 45% din situatii. Sunetul are un impact de 41%, gustul 31% iar textura 25%.
Deci, brand managerii trebuie sa integreze experiente multisenzoriale in ambalajele lor. Nici un fel de publicitate in orice mediu nu are impactul pe care il are ambalajul. Este singurul „vehicul” de marketing care are un moment special cu consumatorul. Sta in fata sa, este in mainile sale, face tangibile promisiunile brandului.
Din moment ce oamenii au 5 simturi, de ce un ambalaj sa nu apeleze la toate chiar? Nu ar fi mai memorabila pentru consumator o astfel de experienta?
Ce-i cu acel miros grozav?
„Panourile sniff” exista de ceva timp, dar au aparut si alte metode ingenioase. Noile materiale plastice permit producatorilor de produse precum sampon sau balsam de rufe sa „adulmece” mirosul direct din capac. Exista chiar si vopsele cu mirosuri speciale ce se pot folosi pentru cosmetice sau produse din categoria deserturilor. Mirosul creste asteptarile. Mirosul poate face un consumator sa saliveze, ii poate sugera luxul sau ii poate induce sentimente. De fapt mirosul declanseaza amintiri. Atunci cant simtul olfactiv este activat impreuna cu cel vizual, este mult mai eficient.
Atinge ambalajul
Sa aduci elemente tactile este un mod foarte bun de a-l determina pe consumator sa foloseasca mainile pentru a „privi” ambalajul. Un mix de suprafete interesante si texturi diferite sunt prea incitante pentru ca un consumator sa nu le atinga. Cercetarile arate ca oamenii se confrunta cu atat de multe culori de ambalaje, incat de la 3 metri distanta, un design cu texturi speciale il face pe consumator sa se apropie. Suprafetele mate alternate cu cele lucioase, efecte 3D, suprafete embosate sunt utilizate pe foliile film personalizate pentru a face mai atractiv ambalajul.
Asculta ambalajul
Sunetul ambalajelor este asociat de cele mai multe ori cu prospetimea si calitatea. Un ambalaj fosnitor intr-un mod placut poate sugera prospetimea unei pungi de chips-uri. Un bun exemplu in acest sens este Doritos. Ambalajul in sine arata de parca ar fi crocant. Racoritoarele Sprite cu bulele si lamaia care sunt pe eticheta determina consumatorul sa se gandeasca la continutul acidulat si fresh. Studiile arata ca produsele pentru copii trebuie sa apeleze la simtul tactil pentru ca acestia fac mai multe asocieri bazate pe sunet decat adultii.